Wednesday, October 5, 2016

Készpénz - Cash - 現金

Miközben Csabi (alias Hibiszkusz) épp kapargatja kicsit Tokió felett az eget, jöjjön egy olyan téma, ami Magyarországról szemlélve minden bizonnyal legalábbis furcsa. Tudniillik a japánok eléggé rá vannak állva a készpénzre, talán jobban is, mint a magyarok. Amiről persze már hallottam korábban is, meg most is tapasztalom nap mint nap, de még így is nehéz elhinni.

Pl. amikor a futont vettem, az épp le volt árazva, de csak akkor járt a kedvezmény, ha készpénzzel fizetek. Abban a boltban meg, ahol elektronikai cuccokat szoktam venni, sokkal kevesebb pontot adnak a pontgyűjtő kártyámra, ha kártyával fizetek. (1st world problem, tudom, ne röhögjetek :D) Jó, hát mondjuk valahol érthető, mivel gondolom a bankok itt is beszedik a maguk jutalékát kártyás vásárláskor, de azért akkor is furcsa...

A közműveknél is amúgy a csekkes fizetés az alap (amit mondjuk nem csak a postán, hanem bármelyik boltban is be lehet fizetni), bár a villanyszámlához, meg a gázszámlához kaptam már ilyen csoportos beszedésre emlékeztető megoldáshoz igénylőlapot. Be is küldöm majd, amint pénz áll a házhoz.

A másik oldalon meg az emberek is inkább kivesznek pénzt a számlájukról, és utána fizetnek vele a boltban, mint hogy közvetlenül a bankkártyát adják oda a pénztárosnak. (Jójó, alapba én is mindig ezt csinálom, de otthon már kezdtem régimódinak érezni magam miatta...)

És ha már bankkártya, vicces módon nem bankkártyának hívják, hanem kb. "készpénz kártyának" (cash card), amiben megintcsak mintha benne lenne a tudatalatti üzenet, hogy "készpénzzel fizesseteeeek", vagy ilyesmi.

Az egyetlen eset, ahol ez a lehetőség fel sem merült, az a SIM kártya vásárlás volt. Ott a szerződéshez eleve kellett egy hitelkártyaszám, ahonnan majd vonhatják a havidíjat.



While Csabi (a.k.a. Hibiscus) is scratching the sky above Tokyo a little bit, I'll write about a topic that might seem at least somewhat unexpected from Hungary / Europe. Which is the fact that the Japanese love using cash instead of bank cards / credit cards, maybe even more than Hungarians. Of course I heard about it before, and experience it day-by-day, but it's still a bit hard to believe.

For example, when I bought my futon, it was discounted, but I only got the discount, if paid with cash. And in the shop where I usually buy my electronic stuff, I get much fewer points on my points card, when I pay with my credit card. (I know, I know, 1st world problem, don't laugh at me, please :D) Okay, I understand it somewhat, as the banks probably take a nice commission here too, when you pay with your card, but it's still strange...

When paying the utility bills, the basic option is going to a post office, or a nearby store and paying there (with cash), although I've already received a registration form for payment by automatic bank transfer for the electricity and gas bills (it's similar to the system working in Hungary). I'll surely register as soon as some money appears on my bank account.

Looking from another perspective, the people usually withdraw money from their accounts at an ATM, and then pay with cash in the shops, rather than paying with bank cards directly. (Okayokay, I'm exactly the same, but at home I was starting to feel old-fashioned because of this...)

Talking about bank cards, in fact they are called "cash cards", funny as it is, which seems to further convey a subliminal message like "pay with caaaash", or something like that.

The only occasion, when cash wasn't even an option, was when I bought my SIM card. For that, a credit card number was needed for the contract itself, from where the monthly bill can be deducted.




チャビー(別名でハイビスカス)がちょっと東京の上でも暴れている最中に、ちょっとハンガリーから不思議に見えるかも知れない話題について話そうと思ったね。
それは、日本で現金で支払うことがけっこう普通だってこと。
たぶん、ハンガリーよりも多く使われている。
まあ、もちろんこの前も聞いたことがあったが、このごろも毎日見ているが、まだちょっと信じにくいだけどね…
(あれ?また「ちょっと」を使ったの?ああ、ごめんね、日本語力足りないみたいだなあ…)

例えば、ふとんを買ったときに、割引があったが、現金で支払うしかその割引がもらえなかった。
その上、電気用具をよく買う店で、クレジットカードで支払うときにポイントカードでもらえるポイントが少なくなる。
(ああ、知ってるよ、知ってる、別にどうでもいい話だけど笑わないで :D)
まあ、ちょっと(あ、また?)だけ分かるけどね。
なぜなら、きっとここにもヨーロッパと同じようにカードで支払うときに、店が銀行にけっこう高い手数料を払わなくちゃいけないし。
それでも不思議だけど…

水道代とか、電気代等を支払うときにも主に現金が使われるね。
せめて、ハンガリーに対して、郵便局だけじゃなくて、コンビニでも支払えるけど。
まあ、電気代とガス代なら、自動振込の申込書ももらって、口座にちょっと(はいはい)お金が入ってきてくれればすぐ申し込むね。

そして、人のほとんども店で直接キャッシュカードで支払うより、ATMで現金を取ってから店でそれを使っている。
(まあまあ、私も全く同じだけど、うちでもう旧世代のやつになったって感じだったね…)

キャッシュカードと言えば、その名前はけっこう面白い。
ヨーロッパで「銀行カード」って呼ばれているのに、ここはその名前にも「現金」が入っているから。
「もっともっと現金を使ええええ」とかの意識下メッセージを伝えているみたいし。

今まで、現金が話にもならなかったときは携帯のSIMカードを買ったときしかなかったね。
でも、そこで最初から契約にもクレジットカードの番号が必要だった。
後でそのカードで携帯代が自動的に支払えるようにね。

No comments:

Post a Comment