Wednesday, December 6, 2017

Mit együnk Kiotóban? - What to eat in Kyoto? - 京都で何を食べようか?

Az egyik dolog, ami tetszik Japánban, hogy minden évszaknak, meg országrésznek / városnak vannak jellegzetes kajái, így akárhová megy az ember, mindig lehet valami különlegeset enni. Így volt ez Okinawán is, és a legutóbb Kiotóban is. Gondoltam, erről írok most egy kicsit, hogy ha netán arra vet a sor(o)s, tudjátok, mit kell keresni...

One of the things I like in Japan is the fact that they have special dishes for each season and area / city, so anywhere you go, you can eat something special. That was the case in Okinawa for example, and Kyoto was no different either. I thought I'd write a bit about it this time, so in case you happen to go there, you'll know what to look for...

日本で好きなことの一つは、季節にも地域にも特別な食べ物があるってことだ。
なので、どこに行っても、何か特別な奴が味わえる。
沖縄もそうだったし、京都もそうだった。
なので、もし皆がそこに行けたら、何を探せばいいかを分かるためにここでちょっと書いておくね...


Kiotóban leginkább a tésztafélék hódítottak, amennyire én láttam. Egyikük a fenti képen is látható ankake udon, a vastag spagetti újabb változata. :) Egyik különlegessége, hogy rókahús van benne (jójó, ez a sima kitsune udon-ban is van, amit kb. bárhol lehet kapni). Ekkor ettem életemben először rókát, és hát nagyon finom volt! :) Másik különlegessége az állaga: engem leginkább a kocsonyára emlékeztetett, bár a fénykép ezt talán nem annyira adja vissza...

The most popular foods in Kyoto are various noodles, at least from what I've seen. One of them is the ankake udon (displayed in the above photo), another version of the thick spaghetti. :) One of its specialties is that there's fox meat in it (alright, alright, the regular kitsune udon also has that.) That was the first time I ate fox meat, and it was very delicious! :) Its other main feature is its soup, which is very dense, similarly to jelly. Although that might not be noticeable in the photo...

京都で一番人気なのは、麺類だったね。
まぁ、私が見た限りでは。
その一つは、「あんかけうどん」って奴だった。
上記の写真でもそれが写ってる。
狐の肉で作られて、スープがとろとろしてるって感じ。
(後者が写真であまり見えないかも。)
(ちなみに「とろとろ」は、そこで初めて会った言葉だった...)
狐の肉を食べたのも初めてだったが、すっごく美味しかった! :)
ハンガリーにも似たような食べ物がある気がした...


A másik helyi finomság, amit volt szerencsém kipróbálni, a nishin-soba (vékony spagetti). Ez kb. az első tésztaféle, amiben hal van, és találkoztam is vele. A sötétbarna lé elsőre kicsit meglepett (eddig leginkább csak világos levű tésztákhoz volt szerencsém), de az ízében nem csalódtam. :) És a legjobb, hogy random talponállókban is ki lehet próbálni, nem kell drága éttermekbe menni érte.

The other local food I had my chance at was nishin-soba (thin spaghetti). This was basically the first noodle dish for me that had fish in it. At first sight I was a bit surprised at the dark-brown soup, but its deliciousness more than lived up to my expectations. :) And the best thing is that you can try it out in almost all noodle shops, it's not necessary to go to an expensive restaurant for it.

他の味わったローカルな美味しい物は、にしんそばだった。
麺類で初めて出会った魚料理だったね。
濃い茶色のスープは、ちょっとびっくりだったが、とっても美味しかった! :)
それに、大体全ての安っぽいな店で食べれるものだよ!
高いレストランに行かなくても味わえる!


Ezenkívül Kiotó a zöld tea egyik nagy központja, úgyhogy nagyon finom fajtákat lehet ott venni, plusz kb. minden második édesség zöld teás ízű. :D Ezek közül is a leginkább kiotói a yatsuhashi. Kétféle formája van, az egyik (nama, azaz nyers) háromszög alakú, és puha, benne valamilyen édes töltelékkel (leggyakoribb az anko, azaz édes bab). A másik pedig  rúd alakú, és meg is van sütve, ezért kemény. Alapvetően fahéj íze van, de azonkívül is rengeteg ízesítéssel megtalálható. Pl. a fentebb említett zöld teással is. :)

Besides that, Kyoto is one of the main hubs for green tea, so you can buy very tasty ones there. Moreover, most of the sweets and snacks are green-tea-flavored. :D Out of all of them, the most Kyoto-like one is yatsuhashi. It has two forms: the first one (nama, or in other words raw) is soft, and it has a triangular shape and some sweet stuff inside it (the most common is the sweet-bean paste called anko). The other one is shaped like a rod, and it is baked, which makes it crunchy. Its original flavor is cinnamon, but there are several others too. For example, the green tea I mentioned above. :)

その上京都は、抹茶の豊かな地域で、色んな美味しい種類が購入できるね!
お菓子のほとんども抹茶味。 :D
その中も、一番京都らしいのは、八つ橋。
基本的に、二つの種類があるね。
一つは「なま」と言う、柔らかくて、三角形の形で、甘い物が中に入ってる。
(主にはあんこだね。)
もう一つのは、長細い形で、オーブンで焼いた物なので、固い感触を持ってる。
基の味は、シナモンだけど、他にもたくさんの種類がある。
上記で話した抹茶もね。 :)

No comments:

Post a Comment