Wednesday, March 15, 2017

Shinjuku Dungeon - 新宿ダンジョン

A minap egy kedves csapattársam ajánlotta a figyelmembe ezt a mobilos játékot. A hétvégén sikerült is kiakasztanom (csak hogy egy régies szófordulattal éljek :D). Szerintem eléggé ötletes (meg egy kicsit beteg :D), úgyhogy gondoltam megosztom itt...

A few days ago one of my dear teammates recommended me this smartphone game. I managed to get to the end of it this weekend. I think it's kinda clever (and a bit weird :D), so I thought I'd share my thoughts about it here...

このスマホゲームは、先日親愛なるチームメートの一人が勧めたね。
今週末は、最後までプレイしてきた!
なかなか面白いし(とちょっと変だけど :D)、ここでちょっと紹介しておこうと思ったね…



Az alapötlet nem nagy cucc: van egy labirintus, amiben el van rejtve egy "Legendás Kincs", amit főhősünknek meg kell találni. Ehhez kulcsokat kell szerezni, meg kapukat kell kinyitni, hogy a labirintus minél nagyobb része elérhetővé váljon. Meg közben pár logikai meg ügyességi feladatot is meg kell oldani az előrejutásért. (Az eredeti verzióban elvileg vannak szörnyek is, akiket lehet kaszabolni, de az Androidos verzióból sajnos kimaradt a hentelés... :( ) A grafikája se nagy cucc, valahogy így kell elképzelni:

The main idea is not a big deal: there's a maze, and a "Legendary Jewel" hidden in it, and you have to find it. For this, you need to collect keys and open gates to get access to a larger and larger area. You also need to solve various puzzles to get ahead. (The original version also has some monsters that you need to massacre, but unfortunately it's been omitted from the Android version... :( ) The graphics is not a big deal either, it looks something like this:

基本のストーリーは大したことじゃないけど:迷宮のどこかに「伝説の宝石」とか言うものが隠されて、それを見つけるべきだ。
そのため、色んな鍵等を集めたり、門を開いたりして、迷宮のどんどん大きな部分にアクセスできるね。
前へ進むために、途中で色んなパズルも解かないといけないよね。
(元のバージョンで色んなモンスターも出てきて、戦うこともあるけど、なぜかAndroidのバージョンからそれが抜きにされたようだけど… :( )
グラフィックスも大したものじゃない。
こんな感じだね:


Az egészben a poén (ami miatt írok is róla) az, hogy maga a "labirintus", ahol az egész játszódik, az nem más, mint a Shinjuku állomás aluljárója. :D És tekintve, hogy ez az állomás a legforgalmasabb a világon több, mint 3.5 millió utassal naponta (!) (ami 2007-es adat, azóta szerintem bőven megvan 5 is), az aluljárója a valóságban is egy komoly labirintus. A ferihegyi terminál szerintem nyugodtan elfér benne párszor. :D És tényleg rettentő pontosan csinálták meg, tök jól fel lehet ismerni a helyeket ahol járkálni szoktam. :D

The main point however (why I decided to write about it), is that the "maze" where the game is set is none other than the underground area of the Shinjuku station. :D And since this is the most frequented station in the world with over 3.5 million passengers per day (!) (this data is from 2007 though, since then I think it's risen well above 5 million), its underground area is a decent maze in real life too. The airport terminal in Budapest could easily fit into it, I think. :D And it's modelled really accurately, I could recognize all the places I usually pass. :D

ポイントは(このポストを書いてるのもそのためだよ)、ゲームの舞台の「迷宮」は新宿駅の地下だよ。 :D
で、世界で一番多い人に使われてる駅で(2007年の調査で日毎に(!)3 500 000人で、それから簡単に5 000 000以上になったと思うけど)、その地下は実際にもちゃんとした迷宮だと思うね。
ブダペストの空港のターミナルは簡単にその中に入れると思うし。:D
その上、ゲームが実際の駅に細かいところまで似てるように作られているので、私はよく通ってる所を全部ゲーム内にもよく分かったよね。 :D



Aki itt dolgozik (mint pl. a csapattársam, vagy én :D), annak kötelező darab, de ha valaki esetleg tokiói kiruccanást tervezget, vagy csak kíváncsi, hogy milyen egy vonatállomás, ahonnan nem lehet kitalálni, annak is jó kis gyakorlást jelent. :D Csak ajánlani tudom. Ja, amúgy angol nyelvű, szóval nem kell félni tőle. Úgy tudom, jópár platformra megjelent, mindenesetre van Androidos meg iPhone-os verziója is.

This is a must-have for anyone working here (like my teammate or me :D), but in case anyone is planning a trip to Tokyo, or just wants to experience a train station where you cannot find your way out, this game will provide some nice practice. :D I definitely recommend it. By the way, it's in English, so no worries there. As far as I know, it's been published to several platforms, but in any case, there's an Android and iPhone version too.

ここで働いてる人なら(私のチームメートや私みたいに :D)、絶対にやってみるべきです。
でも、東京旅行を考えてる人や、道が分かることさえ全然無理って駅はどんなものかを知りたい人にもいい練習になると思う。 :D
強いお勧めだ!
言語は基本英語だと思うけど、それは結局場所の名前に過ぎないので、英語が喋れない人にも問題ないはずだよ。
色んなデバイスにリリースされていると思うが、一応AndroidiPhoneのバージョンは両方あるね。



Van egy kistestvére is: a "Shibuya Dungeon". A játékmenet ebben is ugyanaz, csak a helyszín ezúttal a Shibuya állomás egy pár km-rel délebbre. :D Most éppen ezt tolom melóbajárás közben. Ez is van Androidra meg iPhone-ra is, ha valaki ki szeretné próbálni.

It has a little brother too: called "Shibuya Dungeon". The gameplay is exactly the same, only this time the maze is the Shibuya station a few km-s to the South. :D At the moment I'm playing this while commuting. This is also available for both Android and iPhone, in case anyone wants to give it a try.

あ、そして弟もあるよ:「渋谷ダンジョン」って奴。
全く同じのようなゲームだけど、今回の舞台は数キロで南の方にある渋谷駅になった。 :D
このごろ通勤中でこれをやってる。
これも、AndroidiPhoneのアプリもあるので、やってみたい方は是非是非!

No comments:

Post a Comment