Tuesday, November 22, 2016

Üzleti Magatartás: Megjelenés - Business Manners: Appearance - ビジネス・マナ-: 外見

Ez igazából az öltözködős poszt második feleként indult, de kezdett hosszúra nyúlni a dolog, úgyhogy inkább kettészedtem. Szóval az ember külsőjével kapcsolatban van még egy-két szabály, ami az előző részből kimaradt, ezek következnek most...

Elsőként a hajviselet: fontos, hogy ápolt legyen, pl. ne a párna fésülje meg reggelente az embert (mint pl. az én esetemben...). Férfiaknál kötelező a rövid (de nem tüsi) haj. Kopasz csak az lehet, akinek nincs más választása. Nőknél elnézik a hosszú hajat, de nem lóghat a szemükbe / arcukba. (Erre még Tomomi is szokott panaszkodni, pedig náluk sokkal lazábbak a szabályok. Mondjuk egyetértek vele, szerintem elég hülye szabály...) A haj színe kötelezően fekete, festeni tilos. És itt most nem csak a világoskék / rózsaszín / narancssárga stb. színekről van szó, hanem olyanokról is, amik otthon azért elég megszokottak. Pl. sötétvörös, barna (!), szőke (ez utóbbi mondjuk valóban elég furán áll nekik...). Szerencsére azt valahogy túlélték, hogy az én hajam világosabb valaimvel... Meg talán az őszülést is elnézik.

Az arcszőrzet minden formája tilos. És itt most nem csak az általam növesztett hajléktalan-szakállról van szó, hanem a szépen karbantartott bajuszról / szakállról is. Olyannyira, hogy a 2-3 napos borostámra is mondták már, hogy "de azért holnapra borotválkozz meg!"...

A tetoválásokat elég rossz szemmel nézik. Mondjuk nem csoda, mivel a tetkó fogalma eléggé összefonódott a jakuzákkal (a helyi maffia), mivel náluk nagy divat egész testes tetoválásokat varratni. Emiatt ezt amúgy nem csak a melóhelyeken nézik rossz szemmel, hanem kb. mindenhol máshol is (boltokban, éttermekben, fürdőkben, stb.). Amíg olyan helyen van a tetkó, amit eltakar a ruha, addig még túl nagy baj nincsen. Viszont jó esély van rá, hogy emiatt nem engednek be egy fürdőbe / étterembe, vagy egy állásinterjún emiatt utasítanak vissza valakit, még ha szakmailag és emberileg meg is felelne. Tőlem is kérdezték nem egy állásinterjún, hogy van-e tetkóm. Még úgy is, hogy ez egy olyan személyes kérdés, amiről ők is pontosan tudják, hogy nem tehetik fel.

A piercingekkel / fültágítókkal nem tudom, hogy hogy állnak. De talán nem véletlen, hogy egyáltalán nem szoktam ilyeneket látni az ittenieken. Nem csak a melóhelyen, hanem úgy általában az utcán sem. Mondjuk hogy őszinte legyek, nem is nagyon hiányzik.

Nah, egyelőre asszem ennyi... Ja igen. És ez az egész (beleértve az öltözködést is) nem csak a vezetőkre vonatkozik. Hanem a gyakornokoktól kezdve a felsővezetőkig mindenkire. A nem irodai munkásoknak, vagy részmunkaidősöknek szóló szabályok amúgy valamivel lazábbak (azért nem sokkal). Meg azért vannak olyan cégek is, ahol tisztában vannak vele, hogy ez az egész mekkora hülyeség, és nem stresszelik ezzel az alkalmazottaikat.



Originally this started out as the second half of the clothing post, but its length was getting out of hand, so I ended up splitting it into two. Anyway, there are still a couple of rules about the outward appearance of the people that didn't fit into the previous instal(l)ment, that's what's coming up below...

Firstly the hairstyle: it has to be well groomed, for example your pillow shouldn't be the one to comb your hair in the morning (like in my case...). For men, it should be short, but not too short. People can only be bald if they have no other choice. Women may have long hair, but it must not cover their eyes or face, even partly. (Even Tomomi has complained about it, even though their rules are much more relaxed than most companies. However, I understand her complaints, as I think it's a rather stupid rule...) The hair color has to be black, dying one's hair is prohibited. And I'm not just talking about colors like light blue / pink / orange, but also colors that are quite common at home. Like red, brown (!), blond (this latter one looks quite strange on them though...). Fortunately (for now) I've survived with my hair color being lighter than theirs... And you might also get away with your hair turning grey.

Regarding facial hair, all types are prohibited. And I'm not just talking about the homeless-style beard that I have, but also about nicely trimmed moustaches and beards. And it's prohibited to such a level that I once I was told "please shave your face by tomorrow!", even though I only had a 2-3-days-old stubble...

Tattoos are very unwelcome here. It's no wonder though, as most people treat tattoos as a sign of the yakuza (the local mafia), since having a full-body tattoo is quite common for them. Because of that, it's frowned upon not just by employers, but most other places too (like shops, restaurants, baths, etc.). As long as your tattoo is in a lace that's covered by clothes, the damage is not too big. But there's a good chance that you won't be allowed to enter a bath / restaurant because of it, or that it becomes the sole reason for being rejected when applying for a job, even if the person's skills and personality would fit the job. Even I was asked if I had a tattoo in several job interviews. Even though it's such a personal question that even they fully know that they are not allowed to ask it.

I don't have concrete information on the situation with piercings / ear stretchers. But maybe it's not a coincidence that I never see things like this on the locals. Not just in the office, but on the streets too. But to be honest, I don't miss them at all.

I guess that'll be it for now... Oh, by the way, all of these things (including the clothing rules) are mandatory not just for managers, but for everyone from interns to the top management and everyone in between. If you are not an office worker, or have a part-time job, the rules are more relaxed (although not that much). And there are also some companies that have realized what a huge load of bullshit this is and don't stress their employees with it.



最初にこれをビジネスウェアのポストの後半分として書き始めたが、そのポストはどんどん長くなって、結局2つに分けたね。
とにかく、社会人の外見の話題でまだ書きたかったル-ルが残ってるので、今それについて書こうと思った…

まずは髪型から始めようね。
ちゃんと管理するのが必要。
例えば、毎朝髪をとくことを(私のように)まくらに任せるのがだめだね。
男性なら、髪の毛が短い必要だ。
でも、短すぎもだめ。
禿な格好は自然に禿げてる人にしか許されない。
女性なら、長い髪も大丈夫だけど、顔や目を隠すのがだめ。
(このル-ルについて智美も文句を言ってるね。
彼女の会社でル-ルは普通より緩いのに。
まぁ、私は智美と同意するけどね、このル-ルはばかdと思うし…)
髪の色は黒が必須、染めるのがだめ。
これは、青やピンクやオレンジ等の激しい色だけの話じゃないね。
うちで普通に大丈夫の色もだめ。
赤も、茶色(!)も、金色も。(まぁ、金髪の日本人ははけっこう変に見えるけどね…)
幸運のことに、私の髪の色の浅さは何とか問題にならなかった…
そして、年をとって髪が灰色になるのも大丈夫みたい。

ひげはどんな形でもだめ。
私のホームレス・スタイルのひげだけじゃなくて、ちゃんと管理されたひげもだめ。
私の2-3日間の無精ひげにも「明日までちゃんとひげをそりなさい!」とも言われたことがあるように厳しいル-ルみたい…

タトゥーは必ず禁止されてないが、まぁ、けっこう悪いイメ-ジだ。
まぁ、入れ墨はやくざの特徴と思われるので、仕方がないね。
そのせいで、オフィスだけじゃなくて、どこに行ってもタトゥーは悪いイメ-ジ。
(例えば、店や銭湯やレストラン等で。)
タトゥーは服に隠されてるならまだ大丈夫はずだけど、銭湯やレストランに入らせなかったり、仕事の面接でこれだけの理由で却下されたりすることの可能性はなかなか高い。
私も複数の面接で「タトゥーがありますか」と聞かれたよね。
面接の相手もこの質問をする権利がないとよく分かった上でね。

ピアッシングや耳拡張器のルールを知らないが、ここはそう言うものが全然見えないのが偶然じゃないと思う。
会社だけじゃなくて、普通に外にも見えない。
まぁ、正直に言うと、あまり悲しいことじゃないけど。

じゃあ、今回はこれまでかなぁ…
あっ、ほぼ忘れた!
このル-ル(ビジネスウェアも含めて)の対象はマネ-ジャ-だけじゃない。
インタ-ンから社長まで皆が対象だね。
まぁ、バイトしたり、オフィス以外に働いたりしたらル-ルはちょっと緩くなるね。(まぁ、ちょっとだけ)
そして、このル-ルはばかばかしいと分かってて、これで会社員たちにストレスをかけない会社もあるよね。

No comments:

Post a Comment