Monday, January 9, 2017

Meiji Jingu - Meiji Jingu - 明治神宮

Mivel az újév eléggé fontos ünnepnek számít errefelé, ezért a legtöbb cégnél jár hozzá pár szabadnap is (nálunk pl. maga az irodaház is bezárt erre az időre). Elvileg évről-évre változik a mennyisége (gondolom attól függően, hogy hová esik épp a hétvége). Idén mindenesetre 4 munkanap volt (hétvégével együtt 6 nap egyhuzamban! :D). Ennek ugyan mintegy felét alvással töltöttem, amiről itt nem tudok túl sokat írni, uccsó nap azért ellátogattam a Meiji-szentélyhez is...

Since the new year is a rather important holiday here, most companies give a few days off to their employees (for example in my case the office building itself got closed for this time). From what I've learned, the number of days off is different every year (I guess it depends on when the weekend happens to be). Anyway, this time it was 4 workdays (with the weekend in between, 6 days in a row! :D). Although I spent about half of it with sleeping, which is not too interesting, so I can't write much about it, on the last day I visited the Meiji Shrine too...

年末年始を皆に説明しなくても大丈夫はずだと思うが、一応私もちょっとした休暇をもらったね。
その長さは毎年変わるらしいけど、今年は週末も含めて6日間だった!
(たぶん普通の会社ならどこでも同じだったと思うが…)
その半分は寝てたが、それはあまり面白くないので、書けるものじゃないね。
でも、最後の日、明治神宮にも行っちゃった…



Kb. azt kell tudni róla, hogy ez az egyik legnagyobb nevezetesség Tokióban, Meiji császár és felesége tiszteletére építették. Emiatt kiemelt célpont a hatsumode hagyományát ápolók körében is. (Ami kb. az ország teljes lakosságát jelenti... :D) Így magamtól nem is mentem volna, de egy barátom ajánlotta, hogy mindenképp menjek el az ilyenkor esedékes szentélylátogatásra, még ha a tömeg miatt egy alaposabb körbenézésre nincs is lehetőség. A neten azt is olvastam, hogy az év első 3 napján kb. 3 000 000 ember keresi fel a szentélyt, szóval nem voltak illúzióim... :D Amikor odaértem, valahogy így nézett ki a sor:

It is one of the most famous places in Tokyo and was dedicated to the late Emperor Meiji and his wife. This makes it a prime spot for hatsumode, with a lot of people visiting it around this time. So I didn't really plan to go there, but a friend of mine told me it's definitely worth it to pay a visit to the shrine now, even if there won't be much of a chance to have a look around because of the crowds. I've also read on the internet that about 3 000 000 people go there during the first 3 days of the year, so I didn't have any false hopes... :D When I got there, the queue looked something like this:

東京で普通でも一番有名なスポットの1つだけど、初詣のときにすっごい数の人が行くようだね。
本当は、自分では行く気がなかったが、友達は「ちゃんとした観光は後でもいいけど、お宮参りなら是非行ってみてください!」とか言って勧めたので、行ってみた。
ネット上で3が日に3百万人がそこでお宮参りすると読みかけたので、まぁそこで待っていることを何とか想像できたよね… :D
たどり着いたときに待っている人の列がこんな感じだった:


Az egészen távolban levő sötétbarna kapu a szentély kapuja úgy egyébként. Természetesen egészen odáig, meg még odabent is ekkora tömeg állt. A látottak alapján egyáltalán nem tűnik túlzásnak az a 3 000 000 látogató... :D Mindenesetre köszönhetően a rendkívül jó szervezésnek, meglepően hamar elfogyott előlem a sor, kb. fél óra alatt jutottam el a szentélyig.

The dark-brown gate that can somewhat be seen in the far back is the gate of the shrine. Of course, this crowd reached all the way to the gate and even beyond. From what I saw, the 3 000 000 visitors is not an exaggeration at all... :D However, thanks to the highly-organized guides, the queue disappeared from in front of me quite fast, and I got to the shrine itself in less than half an hour.

神宮の門はめっちゃ遠くに見える濃い茶色の門だよ。
もちろんそこまで、まぁその向こう側にもこんな人込みだった。
見た目だけでは、3百万人の来客はけっこう当たってると思った… :D
それでも、ガイドの皆さんのおかげで驚くほどに速く、30分以内に入ったよ。



Maga a szentély egyébként tényleg gyönyörűszép, meg a dolog imádkozás része is hangulatos volt. Ráadásul nagyon szép helyen is van a Yoyogi parkban (angol link). Szóval biztos jövök még némileg nyugisabb körülmények között is. :) (Meg voltam is már amúgy, még tavaly... Izé, most már tavalyelőtt...) Addig is itt van pár kép az újévi sokaságról:

The shrine itself is beautiful indeed, and there was a nice atmosphere to the praying part as well. Furthermore, it's in a very nice place in the Yoyogi park. So I'll definitely go back there when things calm down a bit. :) (By the way, I also happened to be there last year... Oh wait, now it's to years ago...) Until then here's a few pics about the new years' crowds:

神宮そのものも本当にきれいだし、お宮参りも楽しかったし、代々木公園の中にめっちゃ美しい場所にあるし、必ずまたちょっと静かになったときに行くつもりだね。 :)
(まぁ、去年も行ったことあるけど… あ、もうおととしになっちゃった…)
そのときまで、お正月の人込みの写真をここに載せた:

https://goo.gl/photos/Y3V6qK2pCPfpkZV88

No comments:

Post a Comment