Sunday, January 22, 2017

Halásznadrág - Fisherman's jeans - 漁師のジーンズ

A minap belefutottam egy érdekes (vagy inkább fura) cikkbe a neten egy helyi divatirányzatról, úgyhogy gondoltam megosztom itt. A dolog alapvetően eléggé hasonlít egy más jellegű itteni fétisre, de azt inkább nem részletezném, nehogy azt a kevés olvasómat is elijesszem innen :D ...

Lényegében arról van szó, hogy a Hiroshima prefektúrabeli Onomichi városában indítottak pár éve egy programot, melynek keretében olyan farmernadrágokat árusítanak, amiket helyi halászok, illetve egyéb kétkezi munkások hordtak legalább egy évig. :D A halászokon kívül egyébként farmerek, egy egyetemi professzor, egy buddhista pap meg egyéb lakosok is részt vesznek a programban.

Ráadásul vannak, akik viszonylag komoly összegeket hajlandóak fizetni ezekért a farmerekért. Egy vadiúj nadrághoz képest akár kb. duplaannyit is! A rekordot ezidáig egy 48 000 ‎¥-es nadrág tartja, amit a halászcsizma által okozott jellegzetes sérüléseknek köszönhet. :D A programban résztvevő egyik halász elmondása alapján elég komolyan veszik a bizniszt: ő pl. ingyen kap nadrágokat, hogy hordja őket, ezenkívül minden héten egy speckó helyen mossák ki a nadrágokat, és vizsgálják rajtuk az elhasználódást / kopásokat.

És ahogy az lenni szokott, a helyi turizmust akarják élénkíteni vele. És úgy tűnik, sikerül is. Elég sokan járnak oda bevásárolni farmerekből, ráadásul sokan vannak, akik kétszer-háromszor is voltak már ott. Az egyik vásárló szerint tök érdekes, hogy a nadrágokon meglátszanak a viselőik történetei. A program vezetőjének meg nagyon tetszik, ahogy a nadrágok összekötik az embereket. Meg akar majd szervezni egy eseményt, ahol a vásárlók találkozhatnak a "készítők"-kel. :D

Biztos én vagyok túl régivágású, de az tuti, hogy én nem fizetnék 100 000 Ft-okat egy használt nadrágért. Na jó, igazából egy újért se... :D Ehh, már odahaza se értettem a divat világát, de most úgy érzem, hogy még egy kicsit messzebb kerültem tőle... Mindenesetre itthagyom a cikket a poszt alján, ha valaki el szeretné olvasni (na meg persze ha tud angolul :D ).



The other day, I've run into an interesting (or rather weird) article on the internet about a local fashion trend, so I thought I'd share it here. It is kinda similar to a different fetish around here, but I'd rather not go into the details of that. You see, I don't really want to scare away the few dear readers I have... :D

Basically a few years ago, an initiative was started in the city of Onomichi, Hiroshima prefecture, for selling jeans previously worn for at least one year by fishermen and other workers. :D Besides fishermen, farmers, a university professor, a buddhist priest and other locals also participate in the initiative.

And it looks like there are people who are willing to pay large sums for such jeans. Even about twice as much as for a brand new one! The record price is 48 000 ‎¥ for a single pair, as a result of the special damage caused by the fishermen's boots. :D According to one of the fishermen, the business is taken very seriously: for example, he gets jeans for free to wear, which are collected every week for washing in a special place, where wear-and-tear and fades are also examined regularly.

And as usual, the main aim is to improve the local tourism. And it looks like they're on the right track. A lot of people go there to buy some jeans, and many have been there twice, or even three times. According to a customer, it's very interesting to see the stories of the original wearer being reflected by the jeans. And the leader of the initiative likes it very much how the jeans connect all kinds of people. He also wants to organize an event where the customers can meet the "creators". :D

Obviously I'm the one who's too old-fashioned, but I definitely wouldn't pay about 100 000 Ft-s for a used pair of jeans. Well, to be honest, not even for a new one... :D Aah, I didn't really understand the world of fashion even when I was back in Europe, but now I feel I've gotten even further away from it... Anyway, I'll leave the article here at the bottom of the post, in case anyone feels like reading it.



先日、寝っと上でこっちのファッションの流行りについての面白い(となんか変な)記事にぶつかって、ここでちょっと共有しようと思ったね。
その流行は、ちょっと別の流行りに似ているが、その話を遠慮しておく。
大事な読者たちの皆に変な奴に思われちゃって、皆がここに戻ってこないことを避けたいし… :D

広島県の尾道市で数年前始まったプロジェクトの話だ。
そこに住んでいる漁師とか、他の労働者が一年間以上 はいたジーンズを販売するプロジェクト。 :D
漁師以外に農民や大学の先生やお坊さん等もそのプロジェクトに参加しているね。

そして、そんなジーンズに結構高い金額も支払う人も多いいるらしい。
新品の2倍ぐらいの金額もなかなか普通みたい。
今まで一番高いのが4.8万円で売られたようだよ!
どうやら、漁師のブーツが起こした特殊のダメージのおかげだったそうだ。 :D
プロジェクトに参加している漁師の一人によって、そのビジネスを結構真面目にやっているようだ。
例えば、彼はジーンズをただでもらって、毎週職員がそのジーンズを集めて、特別な場所で洗濯して、色の変更やダメージをチェックしてて、そんな感じで。

で、もちろんその辺の観光業界を活かすことが目的だそうだ。
まぁ、確かになかなかうまくやっているようだけどね。
そこにジーンズを買いに行く人がなかなか多くて、2回ー3回ぐらいも行ってきた人もいる。
そこの客の一人が「はいた人の物語がジーンズに反映されるのが面白い」とか言ってたね。
そして、プロジェクトのリーダーはジーンズが人達を結ぶのが気に入っているそうだ。
ジーンズを買った人と「作った」人が会えるイベントも開催したいってね。 :D

きっと私の旧世代の性格のせいだろうと思うが、とりあえず中古ジーンズに4万円ぐらいを支払うのを絶対遠慮しておくね。
まぁ、実は、新品も同じ話だけど… :D
ヨーロッパにいた時にもファッションの世界が全然理解できなかったんだけど、これでそこからもうちょっと離れちゃった気がする…
もし、だれか記事を読みたい方がいらっしゃったら、そのリンクを以下に置いておくね。
(まぁ、英語力が必要けどね… :D
朝日新聞なのに、日本語の記事をいくら探しても見つからなかったなぁ…)



http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201701190006.html

No comments:

Post a Comment